Afwerking

Afwerking

Hout heeft een open structuur. Onder een microscoop zou het op een spons lijken. De poriën van het hout moeten worden afgesloten om vuilophoping en grijsvorming te voorkomen. Dit kan door de poriën te vullen (oliën) of er een laag overheen te zetten (lakken).

Oliën

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun houten vloer te laten behandelen met olie. Bij Gema parket werken we met het merk Rubio Monocoat waar we veel plezier van beleven. Rubio Monocoat is een twee componenten olie (olie en een accelerator) die het hout beschermt en kleurt in één laag. De combinatie van de olie met de accelerator staat garant voor een superieure bescherming, snelle droging en optimale doorharding. Daarnaast is deze olie eenvoudig te onderhouden met een onderhoudsolie (voor elke kleur één bijpassende onderhoudsolie). Rubio Monocoat is waterbestendig, vuurbestendig en bevat geen water of solventen. Na behandeling is de houten vloer na 24 uur beloopbaar (op sokken) en na 48 uur belastbaar (inrichten). Deze olie is verkrijgbaar in 40 verschillende kleuren.

Lakken

Bij het lakken van vloeren wordt er een laag vernis over de vloer gelegd die het vuil belet de poriën in te gaan. De oude zuurhardende PU lakken mogen niet meer gebruikt worden in verband met de Arbo-wetgeving. Tegenwoordig wordt er gewerkt met watergedragen lakken. Deze lakken geven een lichtere uitstraling dan de PU lakken. Gelakte vloeren moeten worden onderhouden met een polish, dit moet ca. 3 a 4 keer per jaar worden gedaan. Lakken zijn moeilijk lokaal bij te werken. Bij intensief gebruik raden wij een extra laklaag met harder aan te brengen. Hierdoor ontstaat een afwerking met projectkwaliteit. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de vloer een onbehandelde uitstraling te geven met een matte lak.

Plinten

Uiteraard kunnen wij ook de randafwerking verzorgen. MDF plinten zijn de meest voorkomende plinten die door ons geplaatst worden. Deze zijn verkrijgbaar in 12, 15 of 18 mm dik en in 70, 90 of 120 mm hoog.