Onderhoudsadvies

Houten vloeren Olie

Onderhoud

Onderhoud is behoud. Bij een houten vloer is het belangrijk dat deze regelmatig onderhouden wordt. De vloeren die afgewerkt zijn met Rubio Monocoat kunnen de eerste drie weken alleen met de stofzuiger (welke voorzien moet zijn van een zachte borstel) en een stofwisser schoon gemaakt worden. Na 3 weken kan de vloer wekelijks of maandelijks licht vochtig gereinigd worden met water.

Groot onderhoud

De vloeren die behandeld zijn met Rubio Monocoat hebben geen tussentijdse voeding nodig. Wanneer de vloer schraal of dof begint te worden (afhankelijk van het gebruik) kan de vloer met de daarvoor geschikte (kleur) onderhoudsolie behandeld worden. De vloer goed droogpoetsen met een katoenen doek, na gebruik de doek goed nat maken of uithangen. Als de doek hard is geworden kan deze weggegooid worden. Dit i.v.m. zelf ontbranding. Let op dat de vloer alleen behandeld hoeft te worden als dit echt nodig is, bij normaal gebruik is dat ongeveer één keer per jaar.

Houten vloeren Lak

Onderhoud

Gelakte vloeren kunnen wekelijks met een stofwisser of stofzuiger (met zachte borstel) schoon gemaakt worden. Afhankelijk van het gebruik zal de slijtlaag van tijd tot tijd moeten worden opgefrist. Speciaal voor gelakte vloeren is er een polish die men 3 a 4 keer per jaar kan aanbrengen.

Laminaat vloeren

Onderhoud

Het onderhouden van een laminaat vloer is heel eenvoudig. Wekelijks onderhoud door middel van stofzuigen (met zachte borstel) of het stofvrij maken met een stofwisser. Daarnaast kan een laminaatvloer ook gereinigd worden met een goed uitgewrongen dweil. Gebruik hiervoor warm water, dit voorkomt strepen. Hiervoor zijn ook speciale cleaners verkrijgbaar die gemengd kunnen worden met water.

Algemene tips

Onafhankelijk van het type vloer. Parketvloer, planken vloer of laminaatvloer. Adviseert Gema parket u de volgende preventieve maatregelen en tips op te volgen:

 • Doordat er vaak vuil en zand op de vloer terecht komt kan de vloer sneller gaan slijten. Voorkom dit door regelmatig te stofzuigen (met zachte borstel).
 • Plaats viltjes onder tafel- en stoelpoten en ander meubilair. Dit voorkomt krassen in uw vloer.
 • Voorkom zand en vuil door middel van goede inloopmatten bij ingangen.
 • Pas op met schoeisel die voorzien zijn van naaldhakken, als de zool versleten is kan deze putjes in de vloer veroorzaken.
 • Een houten vloer nooit te nat afnemen. Gebruik altijd een uitgewrongen doek.
 • Laat nooit plassen water of ander vocht op de vloer liggen, neem deze snel op.
 • Plaats plantenbakken nooit direct op de vloer maar zet deze bijvoorbeeld op een schaal.
 • Bij een lage luchtvochtigheid kan het zinvol zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Als de luchtvochtigheid gaat dalen kunnen er krimpnaden ontstaan.
 • Om de luchtvochtigheid in de gaten te houden kan het zinvol zijn om een hygrometer aan te schaffen.
 • Gebruik altijd hetzelfde merk en type onderhoudsproduct.
 • Lees altijd voordat u onderhoudsproducten gaat gebruiken de gebruiksaanwijzingen.